Biblioteca

Bibliotecile reprezintă locul de depozitare, sistematizare şi transmitere a informaţiei. Mai mult, pe lângă rolul său strict funcţional, biblioteca unei universităţi are adesea un rol de socializare, fiind locul în care studenţii şi profesorii schimbă idei şi pun la cale noi proiecte.

Biblioteca a luat fiinţă odată cu Institutul de Învăţământ Agronomic Cluj-Mănăştur, în anul 1869.

Prima menţiune despre fondurile bibliotecii este în anul 1872, când Anuarul Institutului consemnează existenţa a 881 de volume.

Noul sediu al Bibliotecii a fost  inaugurat în luna octombrie 2015 cu ocazia Aniversării a 145 de ani de la  înfiinţarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Clădirea dispune de spaţii generoase destinate studiului sau relaxării, depozite pentru cărţi şi publicaţii periodice, birouri pentru personalul bibliotecii. Acestea sunt amplasate pe 6 nivele însumând peste 5000 mp., oferind servicii la cele mai înalte standarde celor 5000 de utilizatori.

La parter se află un amfiteatru cu 150 de locuri, spaţiile destinate editurii  şi o zonă de relaxare pentru studenţi.

Primul nivel găzduieste biroul de informaţii unde se eliberează legitimaţiile de bibliotecă şi serviciul de comunicare a colecţiilor – împrumut carte, depozitul cu manuale didactice, o sală de consiliu cu 24 de locuri şi birourile personalului bibliotecii. La acest nivel va exista şi o sală cu calculatoare conectate la internet şi intranet, precum şi spaţii de socializare pentru utilizatori.

La etajul al doilea cititorii au la dispoziţie o sala de lectură cu 140 de locuri, pentru studiu individual. La acelaşi nivel se află şi depozitul cu cărţile pentru documentare.

Etajul al treilea oferă beneficiarilor sala cu cărţi în acces liber la raft, cu aproximativ 100 de locuri. La acelasi etaj este şi depozitul pentru publicaţiile seriale.

Biblioteca USAMV are un fond documentar format din cărţi, cursuri, reviste, ziare, DVD-uri de peste 170000 volume, care sunt gestionate cu ajutorul sistemului integrat de automatizare pentru biblioteci “Liberty 5”.